Testbädden InnoMera får näringslivet, civilsamhället, akademin och kommuner att dela kunskaper och för att utveckla välfärdsteknik.

Region Örebro län Region Örebro län

Språkstöd

Hur kan vi få språksvag personal inom vård och omsorg att kommunicera lättare på svenska?

Verksamheterna inom vård och omsorg i Karlskoga kommun har uppgett ett behov att deras personal behöver ett språkstöd. Det kan vara svårt ibland med kommunikationen och att förstå alla medicinska termer och begrepp för de språksvaga.

Målet är att de i personalgruppen som har behov av språkstöd ska få språkutbildning, och genom det öka sin förmåga i det svenska språket som används inom omsorgsverksamheter.

Detta vi vill uppnå

  • Språksvag personal ska uppleva en ökad förståelse för begrepp och språk inom arbetet och även verksamheten därtill.
  • Omsorgstagare som finns inom socialförvaltningen upplever att kommunikationen med personal underlättas i och med ökade språkkunskaper hos personalen.
  • Utförd omsorgsinsats och vårdinsats ökar i kvalitet.

Lösning som testas

Språkstödet Ligio, som är anpassad till att omfatta begrepp och språk som används inom omsorg och vård. Språkstöd ska ses som en komplettering till redan utförd språkutbildning och innefattar även coachning från leverantören då det behövs. Språkstödet levereras som app, via webblänk och är en kurs som personal går mellan tre och 6 månader.

Det finns cirka 100 kurser och varje person behöver mellan 2-3 kurser beroende på behov.

Tidsperiod och omfattning

Testet ska pågå under 2024 med regelbundna uppföljningar. Uppstart 2024-02-22 tom hösten 2024.

Veronica Jedheim

Innovationsledare Karlskoga kommun

Flera personer sitter på stolar i en ring, bilden är beskuren så att man bara ser halva ansikten och deras kroppsspråk, det ser ut som att de pratar med varandra.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 22 mars 2024