Testbädden InnoMera får näringslivet, civilsamhället, akademin och kommuner att dela kunskaper och för att utveckla välfärdsteknik.

Region Örebro län Region Örebro län

Slutrapport Tillsynskamera

Socialförvaltningen i Karlskoga vill i högre grad ligga mer i framkant vad det gäller digitalisering inom socialtjänsten. Syftet är bland annat att bli mer förberedda inför framtiden och den förändring som kommer ske gällande nära vård, men också för ökad trygghet och självbestämmande för invånarna.

I Karlskoga kommun har man testat en tillsynskamera inom hemtjänsten. Digitala kameratillsynen är till för de brukare som har ett beslut om trygghetslarm och önskar sova tryggt utan att få fysiskt besök av personal. Det är särskilt bra för personer som är lättväckta och som blir oroliga av besök i hemmet. Om det finns behov av andra insatser under natten kan trygghetskameran kombineras med fysiska besök.

  • Digitala tillsynen kan kombineras med fysiska besök från hemtjänsten eller hemsjukvården.
  • Digital tillsyn används främst för att upptäcka fall och andra olyckor i hemmet samt för att skapa trygghet.
  • Det är viktigt att väga in enskilde personens alla behov vid biståndsbedömningen och planering av genomförandet.

Lösning som testas

Trygghetskamera från Careium. Digitala kameratillsynen är till för de brukare som har ett beslut om trygghetslarm och önskar sova tryggt utan att få fysiskt besök av personal. Det är särskilt bra för personer som är lättväckta och som blir oroliga av besök i hemmet.

kamera.png

Genomförande

Testet genomfördes på en brukare i hemtjänsten. Brukaren hade flera besök av personal nattetid sedan tidigare. Brukaren hade även larmmatta.

Resultat och lärdomar

Målformulering brukare - Att brukare känner trygghet under natten utan att bli väckt.

Mål personal - Att nattpersonalen kände avlastning.

Mål verksamhet - Att breddinföra tillsynskamera.

Tidsperiod och omfattning

2023 – 2024 april

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 1 juli 2024